26 Haziran 2008 Perşembe

Cevizlidere İsmi Nereden Geliyor?

Köyümüzün eski isminin doğru kullanılışı tam olarak bilinmemekle beraber, köy halkı tarafından Çöbürges, Çöbürgens, Çöpürges, Çöpürgens, Çopurges veya Çopurgens şeklinde telaffuz edilmektedir. Tüm kullanışlarıyla bu ismin kökeni veya hangi dilden geldiği bilinmemektedir.

Cumhuriyetten sonra yerleşim yerlerine Türkçe isimler verilirken köyümüzün ismi Cevizlidere olarak belirlenmiştir. Köye Cevizlidere isminin verilmesinin en önemli sebebi, köyde yetişen ve çevrede meşhur olan cevizdir. Civar köylerin tamamında ceviz yetişmesine rağmen köyümüzün cevizi çok özeldir. Şöyle ki; kabuğu normalden daha ince, içi daha beyazdır; diğer türlere göre daha yoğun bir yağa, güzel bir tat ve nefis bir kokuya sahiptir.

Köyde; cevizin yanı sıra, elma, ayva, armut, ahlat, kayısı, çilek, erik, kiraz, vişne, üzüm, dut, iğde, alıç, kızılcık, kuşburnu meyveleri yetişmesine rağmen köye Cevizlidere isminin uygun görülmesinin başlıca sebebi, az önce de belirttiğimiz gibi köyün, kendine has özellikler taşıyan bu cevizidir.

Dere kısmına gelince (blogumuzun headerinde de görüldüğü gibi), ne yazık ki engebeli bir arazi üzerinde yer alan köyümüz, birbirine paralel uzanan iki yükseltinin arasında bulunan ve yaz kış kurumayan bir dere kenarında yerleşmiş olup isme eklenti olan dere kısmı buradan gelmektedir.
Cevizlidere Köyü’nün isminin hikâyesi budur.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Koyun eski adi kuvvetle muhtemel ermenice. komsu koylerin oldugu gibi: Angicik (Karatas), Panis (Cennet Pinari), Ekiger (Sehitlik), ve digerleri...isimler 82'den sonra degistirildigi için yore halki tarafindan eski isimler kullanilmaya devam etmektedir. detayli bilgi için aslen Norgah (Pazaryolu) Kocuktur'lu (Buyukdere) olan Sevan Nişanyan'in Adını Unutan Ülke kitabina bakilabilir.

saygilar

not: Koy hakkinda verilen bir kisim "bilgilerin" ciddiyetten uzak yazilmis olmasi uzucu.

Süleyman Aras dedi ki...

Merhaba Adsız,

Yorum ve katkınız için teşekkür ederim.

Kim olduğunuzu bilmiyorum ama köy ile ilgili hangi bilgilerin ciddiyetten uzak olduğunu da belirtip ciddi bir iş yapsaydınız, bizim de -varsa- hatamızı görmemize yardımcı olurdunuz.

Saygılar...