22 Mayıs 2008 Perşembe

Cevizlidere Köyü Hakkında Bazı Bilgiler

Tarihi:

Cevizlidere köyünün tarihi hakkındaki bilgiler kesin olmamakla beraber, köyümüzün de yer aldığı İspir-Pazaryolu-Erzurum eksenindeki yerleşimin M.Ö. başladığı sanılmaktadır.

Bölgedeki ilk Müslüman yerleşimi, 662’de Emevî Hükümdarı I. Muaviye’nin Erzurum’u fethederek Bayburt İspir ve Pazaryolu’nu Emevî hükümdarlığı sınırları içerisine katmasıyla başlamıştır.

949-1048 yılları arasında tekrar Bizans denetimine giren bölge, Selçuklu ordusunun 1048’deki zaferi ile Türlerin Anadolu’da fethettikleri ve yerleştikleri ilk yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Cevizlidere köyünün de içinde yer aldığı Pazaryolu ve çevresindeki Türk yerleşimi ve egemenliği 1514 Çaldıran zaferi ile Osmanlılık ile taçlanmıştır.

Cevizlidere köyünün ilk kuruluşunun Çaldıran zaferinden hemen sonraki dönemlere denk geldiğine dair rivayetler daha gerçekçi gibi görünmektedir. Kesin olan bir şey varsa oda köyün tarihin 300 yıl öncesine kadar götürülebildiğidir.

Kurtuluş savaşı yıllarında, özellikle 1917 ve 1918’de, Ermenilerin de katıldığı Rus cephelerine karşı verilen kıyasıya savaşta bölge insanının gösterdiği mücadele ve direnç düşmanın Türk topraklarından defedilmesinde büyük öneme sahiptir.

Coğrafi Yapısı, İklimi ve Bitki Örtüsü:

Coğrafi olarak Türkiye’nin kuzeydoğusu olarak tabir edilebilecek bir noktada yer alan Cevizlidere köyü, Doğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi’nin kesişimi sayılacak bir noktadadır. Karataş, Cennetpınarı, Sadaka ve Çaydere köyleriyle komşudur ve 2500 metrenin üzerinde bir yükseltiye sahiptir. Arazi oldukça engebelidir.

Köyümüz karasal iklimin etkisi altındadır. Klasik tabiriyle yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlı geçer. Her iki baharda da kısa süreli yağmur geçişleri görülür.

Karasal iklimin de etkisiyle nispeten bitki örtüsü zayıf bozkırlara sahiptir. Dere yatakları ve küçük su kaynaklarındaki ağaç öbeklerinin aksine geniş topraklar otlaklarla kaplıdır.

Ekonomik Durum:

Başlıca geçim kaynakları; tarım, hayvancılık ve arıcılık olmakla birlikte azalan köy nüfusu sebebiyle bir dönem klasik gurbet hayatı etkili olmuştur. Bunu büyük şehirlere yerleşme izlemiştir. Sonuç itibariyle kente yerleşen köylülerimiz, farklı sektörlerde değişik boyutlarda ekonomik kazanımlar elde etmişlerdir. Köyü, kentlerdeki kolları beslemektedir demek yanlış olmaz.
Şimdilik bu yüzeysel tanıtım ve açıklamalarla yetiniyoruz. Detaylı bilgileri sonraki yazılarımızda peyderpey paylaşmaya devam edeceğiz.

Kaynaklar:

- http://www.pazaryolu.gov.tr/
- Wikipedi
- Harita,
http://www.pazaryolu.gov.tr/ den alınmıştır.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

DOĞDUĞUM YER BURASI BENİM ELE FANA ÖZLEDİM ELE FANA ÖZLEDİM Kİ BURNUMDA TÜTİR EMİ ELLEREN SAĞLIK FANA EYİ OLMUŞ YAZIN ORADAYIZ İNŞALLAH :))

Adsız dedi ki...

Güzelmiş

Süleyman Aras dedi ki...

Teşekkürler...